Odporúčania pre obyvateľov v súvislosti s výskytom koronavírusu COVID-19 vo svete

Na aktuálnu tému COVID-19 (nový koronavírus) Vám prinášame užitočné informácie, postupy a navrhované opatrenia uverejnené na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR.

 

Čo je COVID-19

Koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 bol identifikovaný v Číne na konci roka 2019, predstavuje nový kmeň vírusu, ktorý u ľudí nebol doposiaľ známy. Ochorenie patrí medzi kvapôčkovú infekciu. Odhadovaný inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní.


Príznaky ochorenia:

- horúčka

- kašeľ

- sťažené dýchanie

- bolesť svalov

- bolesť hlavy

- únava

 

Môžem mať koronavírus? Čo robiť, ak mám podozrenie?

V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že aktuálne je na Slovensku rozšírený výskyt akútnych respiračných ochorení a chrípky. Prejavy ako horúčka, kašeľ, dýchavičnosť sú pravdepodobne prejavom týchto ochorení. Dôvod na obavy môžu mať ľudia, ktorí sa v posledných dňoch vrátili z rizikovej oblasti alebo prišli do kontaktu s človekom u ktorého koronavírus potvrdili laboratórne výsledky. Na Slovensku je zatiaľ potvrdený koronavírus u piatich pacientov. Ak si ale predsa nie ste istí, máte možnosť poradiť sa na jednej z infoliniek zriadených Úradom verejného zdravotníctva. Pre obyvateľov Nitrianskeho samosprávneho kraja poskytne informácie o ochorení a prípadnom postupe Regionálny úrad verejného zdravotníctva na tel.čísle: 0948 495 915 prípadne email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bližšie informácie nájdete na stránke regionálneho úradu verejného zdravotníctva