Nádvorie našej základnej školy zdobí symbol Lipovej...

Ako zanechať za sebou STOPU? Ako dať ostatným o sebe vedieť? Ako vniesť medzi deti ducha tradície, histórie či kultúry? Ako priblížiť staré remeslo našich predkov? Ako rozvíjať fantáziu, cítenie, spojenie s prírodou? Ako si cibriť dotyk rukou? Ako nás spojiť...?

Základná škola, Lipová 183 mala 9.11.2021 na všetky tieto otázky jednu a zároveň jedinečnú odpoveď. Stala sa súčasťou projektu Nitrianskeho samosprávneho kraja a zrealizovala projekt LIPA – naše srdce.

 

Nebolo na škole jedinej osoby, ktorá by nepriložila ruku k dielu – či zodvihnutím konárov, rýľom či motykou a hrablami, odnosom kameňov, premiestnením starých skaliek, natieraním alebo i uvarením čaju ostatným...dokonca i počas víkendu alebo jesenných prázdnin. Projekt započal už počas Letnej školy, keď k nám zavítal majster rezbár Martin Heczko z neďalekej obce Úľany nad Žitavou a predviedol deťom svoje remeslo REZBÁRSTVO i s workshopom, kde si deti vyskúšali svoje rezbárske schopnosti. Nie je to hračka, vraveli deti s prekvapením...! Majster pre našu školu pokračoval vo svojej práci a odovzdal nám svoje dielo na slávnostné otvorenie Parku LIPA. Čo sa v tomto diele ukrýva? Čo to je? Zaujímalo neustále našich žiakov.... V tejto skulptúre – toteme – sa ukrývajú symboly, ktoré deti samé navrhli, keď sa povie slovo – „naša škola“

= obec Lipová -  lipové listy

= máme sa tu radi – listy sú v tvare srdca

= veľa sa naučíme – sovičky múdrosti

= máme 3 cudzie jazyky – vyrezané slovníky

= radi spolu trávime čas – preto máme lavičky

= milujeme prírodu – v strieške je ukrytá vtáčia búdka

= sme ekológovia – skulptúra i lavičky sú z prírodného materiálu – lipa

= máme radi ručné práce – dielo vyhotovil majster HAND MADE

= vážime si svoju históriu – vyrytý rok vzniku našej školy 1963

...a teraz si tento novučký park LIPA môžeme začať užívať, relaxovať a tráviť v ňom spoločné chvíle. Budeme radi, ak sa s nami podelíte o tieto pekné zážitky!

Avšak to nie vôbec koniec našej radosti! Samozrejme, že na finančnej realizácii sa podieľal nielen Nitriansky samosprávny kraj, ale i naši rodičia i Rodičovské združenie, ktorým patrí veľká vďaka. Pani starostka Mgr. Tatiana Ölvecká prijala pozvanie na slávnostné otvorenie a vyriešila za nás rébus – každý kládol otázku: „Pani riaditeľka.....a čo tam ešte bude? Prečo tam nie sú stromy?“ ...a pani starostka vyriešila pre všetkých túto záhadu a darovala škole 9 stromov – pre každú triedu 1. Každá trieda bude mať svoj stromček – svoje dieťatko, o ktoré sa bude s láskou starať. Za túto krásnu myšlienku jej patrí vďaka a sľubujeme, že náš školský „Park LIPA“, symbolicky umiestnený v blízkosti parku „Šťastná rodina“ bude rásť a prekvitať ako naše deti.

Ing. Tatiana Uhríková

Fotky si môžete pozrieť tu